Våg å hvile

Hvile, Hanne Smukkestad, foto: Emilie Tallakstad

«Å bare la humla suse»- det er et uttrykk jeg synes passer fint om hvile. Det å bare være, uten planer og gjøremål. Bare være… her og nå.

I virkeligheten er det ganske vanskelig å være her og nå. I nuet. 

Den store strømmen av tanker flommer jo gjennom oss hele tiden. Det er tanker om alt det vi gjorde i går, alt det vi skal i morgen og dagen etter det, og dagen etter det, og …

Vi mennesker lever mye av vår våkne tilstand i fortid eller fremtid. Det er sjelden vi lander her og nå, i hvert fall ubevisst.

Det må bevissthetstrening til for å bli oppmerksom på tankehavets påvirkning av hvordan vi har det. Mindfulness (eller «mindlessness» som min fine yogalærer Nina Nesheim kaller det. Jeg synes det er enda mer beskrivende!!) er et populært uttrykk, og det kan oversettes til «Oppmerksomt nærvær». Å være til stede i det man gjør. Til stede i oppvasken, under bilturen, når vi lager middag, henger opp og bretter tøy. For å få til det må man virkelig ta et stort steg ut av hamsterhjulet, legge vekk klokka og slå av alle varsler på mobilen. 

Disse tingene gjør jeg når jeg ruller ut yogamatta for å ta dagens hvil. Det er utrolig hvor glad jeg har blitt i denne stunden- som ofte varer 15-30 minutter. For bare noen få år tilbake så jeg nemlig på mennesker som skulle hvile (midt på dagen, av alle ting), som late! Det passet i hvert fall ikke meg, eller min travle hverdag med full kalender, alltid mange baller i lufta og lange to-do lister.

De siste årene har jeg forstått viktigheten av å hvile, og nå er det sjelden jeg ikke får til å ta en pause i løpet av dagen. Jeg prioriterer det høyt, helt enkelt. Jeg opplever at denne lille hvilestunden er det jeg trenger for å lade batterier og fylle på med energi. Når jeg hviler, er det ofte til en guidet Yoga Nidra (dybdeavspenning) på øret. Noen ganger sovner jeg og husker ikke noe fra hva jeg har hørt. Andre ganger opplever jeg å få med meg alle instruksjoner, mens kroppen ligger helt i ro. Det er som at kroppen sover, mens sinnet er våkent. Det rare er at jeg gjerne får med meg forskjellige ting fra den samme innspillingen gang etter gang.

Yoga Nidra er en guidet meditasjonsteknikk som utføres liggende. På sanskrit betyr Nidra søvn, og Yoga Nidra kalles ofte den tilstanden vi er i når vi befinner oss mellom våkenhet og søvn og kroppen går inn i en dyp avspenning. Hjernebølgene synker i frekvens, og vi kommer ned i theta og delta nivå, som i REM og dyp søvn. Det sies at effekten av 20-30 minutter yoga nidra kan sammenlignes med tre-fire timer med søvn.

Yoga Nidra er en adaptogen praksis. Det betyr at man får med seg akkurat det man har behov for den aktuelle dagen. Jeg har et helt annet behov for å hvile nå som jeg opplever småbarnstida i voksen alder. 

Sleep is the best meditation. Dalai Lama.

Noen effekter av yoga nidra er bedre konsentrasjon og hukommelse, redusert stress, frigjøring av mentale og fysiske spenninger, økt kreativitet og bedre søvn. 

Og jeg tenker… Hvorfor ikke sette av tid til litt hvile hver dag? Det skader i hvert fall ikke å prøve.

Har DU prøvd Yoga Nidra? 

I høst vil Yoga Nidra inngå i flere av mine fysiske EVENTER, og på sikt også ONLINE😊 

Les mer ved å trykke "kurs" i toppmenyen.

 

Foto: Emilie Tallakstad