Gratulerer!

Du har nå tatt et aktivt valg om å ta bedre vare på deg selv i den travle hverdagen!

Du finner super-øvelsen som en lydfil under, sammen med en bevisstgjøring av pusten. Denne teksten kan du også laste ned som en pdf.

Har du ikke tid til å utføre øvelsen akkurat nå? Ingen problem - lenken til denne siden er på vei til innboksen din akkurat nå. Så kan du komme tilbake til den når du vil!

SPILL AV ØVELSEN:
Super-øvelsen "lange, dype åndedrag"
12:14
 
Last ned teksten som PDF

DEN VIKTIGE PUSTEN 

Er du bevisst på hvordan du puster i løpet av dagen din? 

Nei, dette ordner jo kroppen opp i selv? Eller…?

Mange av mine kursdeltakere forteller at denne øvelsen har gjort en stor endring i livet deres. De forteller at de har vondt i skuldre og nakke, rygg eller bryst, puster overfladisk og lett girer seg opp når det oppstår stress og uventede situasjoner.

Mange gir også tilbakemelding om at de lettere klarer å holde fokus, være til stede og ikke minst være mer løsningsorienterte når de får større bevissthet rundt pusten.

Hvorfor er dette en super-øvelse? 

Helt enkelt fordi den lurer kroppen til å bli rolig når vi vanligvis ville stresset oss opp. 

Når vi blir stresset, settes kroppen i beredskap og er innstilt på å rømme eller slåss. Hjertet slår raskere og kraftigere for å pumpe blod til muskler, hjerne og lunger. Blodtrykket stiger. Musklene spenner seg. Vi puster raskere, og pusten flyttes fra magen til brystkassa. Alt dette skjer for å gjøre oss i stand til å overleve en potensiell fare. Og husk, dette er veldig smart, og er grunnen til at vi har overlevd som art. Kortvarig stress som får oss gjennom utfordringer og farer er derfor bra. Men når vi er stresset store deler av dagen og kroppen har alarmen på og står klar til å rømme - da må vi ta grep.

Det du blir stresset av, er sikkert noe annet enn jeg blir stresset av. Det som tidligere var frykt for å bli spist av ville dyr, er nå erstattet med tidsfrister, eksamener og lange køer. “Tidsklemma”, sier mange. Vi har så mye vi skal rekke og få til, og det berømte hamsterhjulet ruller fortere og fortere.

Kjenner du deg igjen?

Å puste overfladisk over lengre tid gir en dårlig utnytting av lungekapasiteten, og sliter ut muskulatur rundt hals, nakke, skuldre og kjeve.

Når kroppen setter på alarmen, kan vi med en økt bevissthet og kunnskap dempe alarmen ved å fokusere på en lang, dyp pust. Når vi møter stress med ro, vil kroppen roe ned. 

“Hmmmm… en lang og dyp pust? Det kan umulig være fare på ferde”.

Slik kan du hjelpe deg selv gjennom det som tidligere var hverdagsstress, tidsklemme og hamsterhjul. Men det krever øvelse, bevissthet og at du kjenner igjen dine symptomer på stress. For å bli bevisst, må vi flytte oss ut av hodet og inn i kroppen.

Vi må lytte. Tørre å stoppe opp. Kjenne etter.

Og jeg lover deg - du kommer til å elske det!

Øvelsen er enkel. Den tar noen få minutter, og du kan gjøre den når som helst når du kjenner at du trenger å lande i deg selv. Etter hvert vil det bli naturlig for deg å ta med de lange dype åndedragene ut i hverdagen når du møter på utfordringer. Prøv selv!