Selvpublisering

24.03.2021
Foto: Emilie Tallakstad
Foto: Emilie Tallakstad

Mange spør meg hvordan man egentlig går fram for å gi ut en bok. Det er to måter å gjøre det på. Den ene måten er å presentere et bokprosjekt til et tradisjonelt forlag og bli antatt. Da er det forlaget som står for alle utgifter, men samtidig også nesten alle inntekter av boksalget. Likevel er dette sikkert en veldig trygg og fin erfaring når man skal utgi bok. Den andre måten å gjøre det på, er å gi ut boka selv. Da må man registrere et eget forlag, og stå for alle utgifter til utgivelsen selv. Man har da alle rettigheter og inntekter fra boksalget. Det er selvpublisering skal fortelle om i dette innlegget.

Jeg har tenkt selvpublisering helt siden jeg startet å skrive boka. Vet ikke het hvorfor, men tror det handler litt om meg som "type". Jeg liker å bestemme selv og er generelt glad i å ha egne prosjekter. Min erfaring med selvpublisering er todelt:

1. Positiv: Fordi det da er jeg som "eier" prosessen og boka, jeg kan bestemme alt. Cover, tittel, innhold- ingen kan komme inn og bestemme.

2. Negativ: Fordi det i perioder går litt trått- da hadde det vært deilig at et forlag holdt meg litt i hånda og ledet meg videre i prosessen.

Men alt i alt, så er jeg fornøyd med valget nå som boka er ferdig og snart skal i trykken. 

Selv om du gir ut selv, skal manus gå gjennom de samme redaksjonelle stadier som på forlag. Selv valgte jeg å kjøpe en del redaksjonelle tjenester fra noe som heter BoldBooks.  

Det første steget mot bokutgivelse er redaktørgjennomgang. Dette gjøres når du har et godt gjennomarbeidet råutkast. I mitt tilfelle hadde manus på dette tidspunktet også vært sendt ut til venner og bekjente som gav meg innspill og tilbakemeldinger. Dette var faktisk det verste jeg gjorde. Et råutkast er alt annet enn ferdig, og det man da skal sende ut inneholder både skrivefeil og annet slurv. Likevel er det viktig, og i ettertid ser jeg at det har ført til at det ikke er så skummelt å sende den videre til profesjonelle etter dette leddet. Jeg hadde to runder med redaktør. Etter hver gjennomgang fikk jeg en rapport med råd og veiledning til utbedring. Jeg la opp til noen uker med redigering etter disse gjennomgangene, og manus ble faktisk 15000 ord lengre etter disse rundene.

Etter redaktørgjennomgang skal en språkvasker rydde i manus. Språkvasker ser på feks gjentakelser, språkbruk og om tekst bør flyttes eller slettes. Min erfaring er at redaktøren hadde gått svært grundig til verks, så det var lite språkvasker satte fingeren på. Uansett fikk jeg en god rapport etter jobben, og jobbet med språk og flyt før manus gikk videre til korrektur.

Korrekturleser går nøye til verks i språket. I mitt tilfelle hadde jeg vært litt lite konsekvent med bruk av a-/en endinger. I tillegg rettet korrekturleseren min opp i kommaregler og tegnsetting. Det var veldig deilig å få det tilbake fra henne og vite at alt nå er korrekt. Likevel må jeg innrømme at jeg har vært inne i manus og "tuklet" litt, lagt til litt tekst og redigert litt. Men jeg tror likevel jeg har klart å være rimelig våken og forholdt meg til god bokmål og riktig bruk av tegn:)

Designer er det siste leddet før trykking. Og det er her jeg er nå. Jeg har valgt en designer med lang erfaring utenom BoldBooks. Trine har vært daglig leder på trykkeri i mange år, og er dreven på design. Hun er så dyktig. Nå sender vi manus frem og tilbake og det ser utrolig fint ut. Jeg slapper skikkelig av og har all min lit til henne, og jeg vet at resultatet blir bra!! Det er ikke så veldig mye som gjenstår før boken kan trykkes.

Siden jeg skriver en inspirasjonsbok med en del praktiske øvelser, er det mange bilder i min bok. Jeg har hatt fotograf til å ta bildene. Emilie Tallakstad er lokal, og en kjempedyktig jente. Hun har klart å fange øyeblikkene, og vi har blitt godt kjent etter flere timer med stive smil i kulda:) De fleste innlegg jeg har skrevet den siste tiden er med bilder fra boka som Emilie har tatt.

-Hvor lang tid tar det å skrive bok da? Det er også et spørsmål jeg har fått flere ganger. Dette er nok veldig individuelt. Selve skrivingen trenger faktisk ikke å ta så lang tid- hvis man tar seg tid til å forberede godt. Jeg tror det er lettere å skrive hvis man har jobbet med budskap og struktur på forhånd. Jeg valgte å ta et forfatterkurs parallelt med skrivingen for å lære hvordan jeg skulle legge opp løpet. Jeg startet på dette kurset i januar 2020. Hvis du som leser dette går med en bokdrøm i magen, er det bare å ta kontakt, så kan jeg guide deg videre til Tina som har dette kurset. Jeg tror prosessen hadde vært langt mer komplisert om jeg skulle finne ut alt på egenhånd.

Men dette var bare selve skriveprosessen. Det er en del andre ting som også skal på plass. For det første måtte jeg registrere et eget forlag. Jeg har kalt mitt forlag STERK forlag, et navn jeg liker godt. Jeg har registrert boka i noe som heter Bokbasen. Dette for at bokhandlere og bibliotek kan søke opp boka. I tillegg er det dette med markedsføring. Jeg tenker Facebook-annonseringer for å nå ut med boka- og det er mye å sette seg inn i. Er ikke så teknisk kanskje:)

Snart kan jeg kalle meg forfatter, og jeg kjenner at det gjør meg litt stolt. Jeg elsker å skrive, og lurer på hva det neste blir. Håper det kommer en ny bokidè ramlende ned, he he. For morsomt er det, det skal være helt sikkert!

Stor klem fra meg