Psykisk Helse

10.10.2020
I dag er det Verdensdagen for Psykisk Helse, og tema for 2020 er SPØR MER. 

 Alle har vi en psykisk helse, og alle har behov for å bli sett. Det å bli sett gir en følelse av tilhørighet, og å bety noe, og begge deler er viktige fundament for å ha det bra og ha en god psykisk helse. 

Å spørre mer innebærer å være nysgjerrig og interessert i andre. Vi vet aldri hvilken bagasje mennesker vi møter har med seg. Selvom man ser smil og latter, kan de vi møter på vår vei bære en usynlig og tung sekk på ryggen. 

 Det er umulig å vite noe om andre hvis vi ikke spør. 

Verdensdagen for psykisk helse har som mål å bidra til at flere tar vare på sin psykiske helse. Å slite psykisk i perioder er normalt, men halvparten av oss får en diagnose i løpet av livet. 
 
Målet for verdensdagen 2020 er å:
-Øke kunnskap om hva som styrker den psykiske helsa
-Bidra til mer åpenhet om psykiske utfordringer
-Bidra til trivsel, læring og personlig utvikling for deg selv og andre. 

 Så hva betyr dette for deg og meg? 
Jeg tror at vi alle- i den digitale verden vi lever i- kan gjøre det lettere for andre om vi viser mer fra livet vårt enn bare solskinnsdagene. Det er lett å la seg lure av det øyeblikksbildet vi ser på sosiale medier, der det kan se ut som at alle andre har det så bra bestandig. Kanskje bør vi alle glemme fasadene og  tørre å være mer ekte? 
 
Jeg tenker også at dersom vi skal spørre mer hvordan folk har det, da må vi også ha tid til å høre svaret. Det er liksom forventet at man skal svare «bare bra» når man får spørsmålet «hvordan har du det» i forbifarten på butikken, med handleposer og unger på armen. Hvis vi spør, må vi også tåle å få et annet svar. Vi må kanskje skru ned tempoet litt, alle og enhver, og ta oss bedre tid til å virkelig se, snakke og lytte. I den stressede hverdagen mange av oss lever i, kan det være en utfordring. Men med Verdensdagen for psykisk helse i bakhodet, skal jeg i hvert fall prøve så godt jeg kan. 

 Har du noen forslag til hvordan vi kan hjelpe hverandre og sørge for mer åpenhet og raushet?

SPØR MER! 

Klem, Hanne