En hvileutfordring fra meg

14.03.2021
Foto: Emilie Tallakstad
Foto: Emilie Tallakstad

Det der med hvile kan være en utfordring. Greit nok at korona har tvunget de fleste av oss til å holde oss mer i ro hjemme, dra på mindre aktiviteter og treffe færre mennesker. Likevel er det lett å skyve hvilen foran seg og tenke at det er noe man skal ta igjen "til helgen", "i ferien" også videre. For hvor lett er det å legge seg ned når det er et hav av oppgaver som skal gjøres? Eller å koble av hodet og alle skal-, må- og bør-oppgaver?

Jeg er en av dem som tidvis synes hvile kan være vanskelig. For noen år tilbake var det kraftig nedprioritert også, men etter å ha møtt veggen en gang blir man mer fornuftig i forhold til å la kroppen hente seg inn igjen. Jeg tror likevel mange har en oppfatning av at de hviler og slapper av når de ligger på sofaen og ser en film, eller "slapper av" på sosiale medier i sengen en søndag morgen. Greit nok, kroppen hviler fra aktivitet, men hodet derimot får sjelden fri fra inntrykk og ytre påvirkning. 

Skjermen er for mange av oss (jeg sier oss, for dette er noe jeg jobber med selv nesten daglig) en tidstyv. Dopaminet gjør at vi bare vil scrolle videre, og vi vet vel alle hvor fort tiden går når vi er dypt inne i Facebook eller Instagram? Jeg tror de fleste kjenner seg igjen når jeg sier at vi alltid vet hvor telefonen vår befinner seg, og at vi plukker den opp i ren refleks når den gir fra seg et varsel.

Dagens utfordring fra meg i dag er å finne et tidspunkt på dagen der du bare skal hvile, både kropp og hode. Særlig hode:) Du kan godt gå deg en rolig tur i sola- uten mobil eller musikk på øret, eller du kan slå av alle forstyrrende duppedingser og legge deg ned på gulvet og puste og bare kjenne etter hvordan det står til i dag. Sjekke litt inn i deg selv. Registrere pust og tanker. Hvis du velger den sistnevnte, kan det være fint å sette alarmen på mobilen før du setter den på lydløs, så slipper du å tenke på tiden.

Jeg lover deg at det kan være interessant å være stille med seg selv. Det dukker ofte mye opp som du kanskje ikke hadde tenkt på forhånd. Hvor lenge denne hvileutfordringen skal vare er det du som bestemmer. Virker det helt håpløst, gi deg selv fem-ti minutter da vel. Kanskje du liker det så godt at du vil legge inn en sånn liten pause hver eneste dag fremover?

Lykke til- fortell meg gjerne hvordan det gikk. 

Søndagsklem fra meg