Fokus inn i 2021

10.01.2021
Foto: Emilie Tallakstad
Foto: Emilie Tallakstad

Jeg skriver årets første blogginnlegg tiende januar, lovlig seint, men det er to naturlige årsaker til det.
 
For det første har fokus og all ledig tid så langt i januar vært boka mi. Sterk og fri skal sendes til språkvask første februar, og selv om språkvaskers oppgave er å saumfare manus for gjentakende ord, bruk av proposisjoner og annen rydding, vil jeg sende fra meg et produkt som er så ryddig og gjennomarbeidet som jeg kan.
Redaktøren min sendte en oversikt over unødvendige småord som jeg altfor ofte bruker uten å tenke på det. Jeg fikk bakoversveis da jeg søkte opp hvert av disse ordene, og jeg fjernet mange av dem, nesten alle😅 Dette var ord som selv, helt/hele, jo, litt og egentlig. 
Nå har jeg som mål å lese meg gjennom hele boka en siste gang før jeg sier meg fornøyd og sender den videre. Manus er nå på over 40 000 ord, og jeg tror jeg skal satse på et til to kapittel hver dag jeg ikke er på jobb. Det er et realistisk mål, og siden det er ti kapitler bør jeg rekke det sånn ganske nøyaktig.
🙏🏼😉👍🏼

Den andre grunnen til at bloggen er litt nedprioritert, er innføringen av digital detox i heimen. Det har jeg hatt lyst til lenge. De første to-tre dagene var det overgang å la mobilen ligge igjen når vi skulle ut, eller å ha den tilgjengelig hele tiden. Men det tok faktisk ikke lengre tid enn det før det var utrolig deilig å ikke kjenne på trangen etter å «bare sjekke». 

Det er stor variasjon i daglig tidsbruk, og målet er ikke å kutte ut all scrolling eller posting i sosiale medier, men begrense tiden og kjenne at jeg bruker tid når jeg har lyst, ikke automatisk. Dagen med minst bruk av mobiltelefon i januar er 18 minutter. Lengste er 2,5 time.
Det skal sies at pc-skjerm benyttes til bokskriving, og at registrert mobilbruk hovedsaklig er knyttet opp mot sosiale medier.

Jeg deltok en dag i et teamsmøte på jobb som tok to timer, da ble det registrert irriterende mye tid. Ellers er podcast-lytting og telefonsamtaler ikke med i daglig registrering ser det ut til. 

Jeg ser at digital detox, altså en begrensning av unødig tidsbruk på mobiltelefon, både er nyttig, deilig og åpner opp for andre ting jeg mye heller ønsker å bruke tid på. Lese bøker for eksempel. Ved å la mobilen ligge på kjøkkenøya om nettene, ikke på nattbordet som før, er telefonen ikke lenger det som får mitt fokus med en gang jeg våkner og før jeg sovner. Jeg kan også si, at ved å redusere tid på sosiale medier, har jeg foreløpig ikke følelsen av å ha gått glipp av mye. Egentlig ingenting. 

Har du lyst til å teste selv? Kanskje en dag, tre dager eller ei uke? Fortell meg gjerne hvordan det går og hvordan det føles for deg. 
Jeg håper dere har hatt en fin start på det nye året. 2021 høres utrolig bra ut, og jeg vet at det blir et fint år. Og så deilig vi har det for tiden- med lengre og lysere dager, snø og sol! Det er bare å nyte!!  

Klem fra meg💜