Bokprosessen fortsetter...

16.09.2020

Jeg synes det er på høy tid å skrive litt om bokprosessen igjen, og dele med dere hvordan jeg ligger an med skriveprosjektet mitt.

Mye har falt på plass. Likevel er det en lang vei å gå før jeg holder papirutgaven i hånden ferdig trykket. Jeg velger å se på det som en lærerik prosess og ikke stresse med at den skal bli ferdig i en fei- jeg tror nemlig boka blir best hvis den får lov å modnes litt mens jeg skriver.

Jeg landet på å gi ut boka på eget forlag. Det betyr at jeg ikke skriver for noe kjent forlag, men knytter meg til profesjonelle selv, tar alle utgifter og "eier" boka og alle rettigheter selv. En forfatter tjener lite ved å gi ut på kjent forlag, men har heller ingen utgifter. Jeg kommer til å kjøpe alle redaksjonelle tjenester som redaktørgjennomganger, språkvask, korrektur, design, fotograf, trykking også videre. Jeg kan da selv velge hvem jeg vil jobbe med, og har full kontroll på innhold og utseende av sluttproduktet.

Resultatet blir dermed like godt som om et stort forlag hadde antatt ideen min. Jeg tror ikke lesere er så opptatt av hvem som har gitt ut boka så lenge boka og budskapet er bra og skikkelig utført. Jeg er nok bare slik av natur at jeg liker å drive for meg selv og styre egne prosjekter. Jeg vet også at store forlag ofte tar over styringen hva gjelder innhold, tittel, omslag også videre. Og jeg vil bestemme alt selv. Det er jo min bok, den jeg har ønsket å skrive i mange år. 

Tidligere drev enkelte forfattere med selvpublisering, det vil si at de skrev et manus og leverte det til trykking selv. Selvpublisering fikk fort et dårlig rykte, for det er jo smart at profesjonelle leser teksten med nye øyne og gir tilbakemeldinger om hva som bør forbedres. Det er lett å se seg blind på egen tekst, og overse skrivefeil, gjentakelser og annet små (eller stor)plukk med språket. Mange selvpubliserte bøker ble dermed sett på som dårlige. Når man velger å gi ut på eget forlag, slik jeg gjør, er det som å gi ut via vanlig forlag, men man velger selv ut samarbeidspartnere, har hele det økonomiske ansvaret og styrer prosessen selv.

Jeg har så langt hatt manus inne til første redaktørgjennomgang, og fikk det tilbake på mandag etter nesten tre uker. Gjett om jeg var spent! Redaktøren sendte meg en tre siders rapport med tilbakemelding på innhold, oppbygging, språk også videre. Hun kommenterte også direkte i manus, og jeg synes alt var veldig fornuftig og lærerikt. Nå skal jeg jobbe med teksten min og gjøre boka enda bedre! Etter det kommer jeg nok til å velge en gjennomgang til, for å få redaktørens siste vurdering. Når jeg da får den tilbake og retter opp eventuelle ting, føler jeg at jobben fra min side er ganske ferdig, og det er språkvask og korrektur som blir neste ledd.

Jeg ønsker at boka mi skal være lettlest, ha mye luft og inspirerende bilder. Samboeren min skulle egentlig ta bildene, men etter en runde med fotografering fant vi ut at vi vet for lite om lys og andre forhold som bør være på plass for best mulig resultat. Hvis jeg først skal legge så mye tid og penger i å gi ut bok, vil jeg at bildene skal være profesjonelle og fine! Jeg bestemte meg for å sjekke ut hvilke fotografer i nærheten som kunne påta seg et foto-oppdrag, og valget falt fort på Emilie Tallakstad fra Hvittingfoss. Emilie var fotograf i et bryllup vi var i for noen år siden, og bildene hun tok der var kjempefine! Jeg sendte en melding, og fikk kjapt svar- hun var klar! 

Bildet i dette blogginnlegget er tatt av Emilie. Vi hadde en hel dag sammen der blitzen gikk varm, og vi skal snart treffes igjen. Det at hun holder i bildedelen og redigering etc er veldig befriende for meg som nå skal i gang å jobbe med manus igjen. Jeg er veldig glad for at jeg valgte å samarbeide med henne.

Sjekk gjerne ut facebook-siden hennes: Fotograf Emilie Tallakstad!

Dette var altså prosessen så langt. Jeg vil fortsette å holde dere orientert. Mange av dere har allerede meldt interesse for boka, og det er så morsomt! Jeg håper at jeg klarer å lage den like bra og like fin som jeg ser for meg, og håper at DU har lyst til å lese den når den er klar!

Klem, H