Bakgrunnen for å skrive bok

21.03.2021
Foto: Inger Lene Steen
Foto: Inger Lene Steen

I dagens nettutgave av lokalavisa, Østlands-posten, forteller jeg hvorfor jeg valgte å skrive boka Sterk & Fri. I utgangen av 2016 gikk jeg på en smell. Det ironiske var at jeg på dette tidspunktet akkurat hadde startet på en utdanning innenfor MediYoga ved stress og utbrenthet. Jeg opplevde at det var så himla mange stressa folk overalt- og tenkte at de hadde behov for min kunnskap. Så smalt det, jeg ble sykemeldt og måtte bremse helt ned på det høye tempoet jeg hadde levd med i så mange år.

Selvinnsikt er en merkelig ting- den var helt fraværende for meg på denne tiden. Jeg følte meg som en maskin, helt rå, som kunne sjonglere hverdagene mine med full jobb som fagansvarlig vernepleier, alenemor, masse trening, hus, ponni og hund. Jobben min krevde at jeg var tilgjengelig store deler av døgnet- en situasjon jeg hadde valgt mye selv. Jeg opplevde jo stress som noe positivt, og syntes det var kult å ha ti baller i lufta på en gang og full kalender. Men kroppen, som hadde prøvd å si fra så lenge, kortsluttet til slutt og jeg hadde ikke noe valg lenger- Tanken var helt tom, og jeg måtte endre måten jeg levde på.

Det tar tid å forandre på noe som er automatisert og kjent- Travelheten og effektiviteten var en stor del av identiteten min, og det føltes som et nederlag å ikke få vært i gang slik jeg pleide. Hvem var jeg uten å leve i full fart, levere og prestere? Søvnen uteble og jeg måtte ta sovemedisiner, alt var skikkelig kjipt en lang periode, og det tok tid å komme seg på beina igjen. Livet måtte legges om, og endring er både krevende og tar lang tid. Apekatten min var skikkelig kranglete... du vet- den kritiske stemmen som alltid har noe negativt å si? Mange kaller den også "Indre kritiker". Apen min laget masse bråk og var veldig slitsom å ha med å gjøre. Den måtte dresseres en gang for alle for å bli en triveligere følgesvenn. Nå er den heldigvis stort sett grei:)

Da jeg opplevde dette, nesten over natta, skulle jeg så inderlig ønske at jeg kunne høre om noen som hadde opplevd det samme, gått veien før. Noen som kunne lære meg noen verktøy, dele sine erfaringer og gi meg et håp om at det kom til å gå seg til. Den boka jeg lette etter fant jeg ikke. Jeg har derfor skrevet den selv, for å dele min historie med andre travle damer og flinke piker der ute. For jeg tror ikke min historie er unik. Hverdagen er hektisk for veldig mange, vi liker å strekke oss og leve opp til andres forventninger til oss. Flink pike-syndromet.

Sterk & Fri er ment å være en inspirasjonsbok. Den passer både til deg som er overveldet av hverdagsstresset og lengter etter helger og ferier, og deg som digger å ta på deg ekstraoppgaver og levere og prestere på jobb og ellers. Boka er personlig, med mine erfaringer, men har også med fakta, øvelser, program og mange bilder. Jeg håper at Sterk & Fri kan være til hjelp for mange, og at det er en bok som blir lest igjen og igjen!

Sterk & Fri!

Klem fra Hanne