Å holde motivasjonen oppe i en skriveprosess

04.06.2021
Foto: Emilie Tallakstad
Foto: Emilie Tallakstad

Flere lurer på hvordan man klarer å skrive en hel bok uten å miste motivasjonen underveis. Da jeg fikk dette spørsmålet måtte jeg faktisk tenke litt. Hva var det som gjorde at jeg skrev Sterk & Fri på et drøyt år? Så husket jeg hvorfor. Bildet taler for seg. Motivasjonen var nettopp å holde sin egen bok i hånden, og fysisk bla (og lukte, klemme osv...) i den. 

Da jeg startet med manus, gjorde jeg en mental øvelse der jeg så for meg hvordan det ville kjennes den dagen jeg fikk boka fra trykkeriet. Hvordan den ville se ut, lukte og føles. Hvordan det ville være å bla i den. Nøyaktig hvordan ville det FØLES? Jeg så det hele for meg som om det allerede hadde skjedd og jeg var en forfatter, enda boken bare bestod av noen få setninger og var helt i oppstarten. Denne øvelsen tok bare få minutter, og jeg gjorde den flere ganger underveis i skriveprosessen. 

Selvsagt var det opp- og nedturer. Mari var mye oppe om nettene, vi sov lite, var slitne og alt jeg ville var å skrive, men det fantes ikke tid eller mulighet til å sitte mer enn maks tjue minutter med manus om gangen uten å bli avbrutt. Da husker jeg at jeg syntes det gikk trått. Men det er rart med det, vi kan klare det meste bare motivasjonen og lysten er der. Og dette var jo noe jeg hadde hatt lyst til så lenge jeg kunne huske.

En annen ting jeg stadig måtte minne meg selv om underveis i skrivingen var at jeg MÅTTE si NEI til mye annet. Dette skriver jeg om i boka. Det er superlett å si JA! Enig? Ikke like lett å si nei... og jeg syntes det dukket opp så vanvittig mange muligheter akkurat i denne perioden. Jeg hadde akkurat begynt å skrive litt for lokalavisa- og kunne ikke annet enn å takke ja til saker der. Det dukket opp en mulighet til å skrive for magasinet Foreldre & barn, og samtidig hadde jeg startet på en Holistisk Yoga-utdanning med Anneli Mjøen. Alt var morsomt- men så er det jo akkurat dette jeg skriver om: Mye morsomt og "positivt stress" kan lett bli for mye og tippe over mot det negative. Dette vet jeg alt om- og det er tema i Sterk & Fri- likevel er det lett å falle tilbake til den gamle versjonen og glemme at det ikke er sånn man lever lenger. Jeg satte modulene i Holistisk Yoga på pause, og satte avis- og magasinbransjen på vent. Så skrev jeg. Jeg hadde fullt fokus på MIN EGEN bok, og det er jeg kjempeglad for nå. 

Om jeg skal skrive flere bøker?

JA, det tror jeg ganske sikkert at jeg skal. En dag. Men akkurat nå er det helt fantastisk deilig å ikke ha noe annet enn jobb, familie og fritid å ha fokus på! Jeg har tatt opp hesteinteressen- rir så ofte jeg kan, går masse toppturer og kommer meg UT i skogen. Også skriver jeg på bloggen innimellom og selger masse bøker:) Og akkurat sånn har jeg lyst til å ha det en stund. Jeg er et levende eksempel på at fullt fokus på en ting gjerne er det som skal til for å komme i mål- og det er VIKTIG når det er noe man virkelig vil. 

Når man gir ut bok- og særlig på eget forlag (tror jeg, har ikke prøvd tradisjonelt forlag)- er det en selv som bestemmer alt! Man driver sitt eget prosjekt framover med å skrive, kjøpe tjenester, sette tidsfrister og strukturere manus til ei bok! En veldig morsom prosess, men det kan også bli lett å vente, utsette og kanskje også droppe det... Det er jo bare en selv det går utover. Da tror jeg det er ekstra viktig å se for seg det langsiktige målet- i mitt tilfelle en ferdig bok. For små, små skritt leder også til mål, så lenge en holder motivasjonen oppe.

Glad bok-hilsen fra meg:)