Boka mi

Jeg har drømt om å skrive bok så lenge jeg kan huske. Nå er jeg 42 år og endelig i gang med det. Boka jeg holder på med, er sakprosa og handler primært om stress. For noen år tilbake drev jeg meg selv altfor hardt og ble sykmeldt fra jobben min. Alt jeg har lært på veien tilbake til en normal hverdag har jeg delt i boka. For meg er det en personlig og viktig bok. Jeg tror nemlig ikke at min historie er unik. Samfunnet vi lever i holder et høyt tempo, og det kan av og til bli for mye.

Den endelige bok-tittelen er ikke helt klar enda, men arbeidstittelen er Sterk og fri.

Yoga, meditasjon og ulike pusteteknikker har vært viktig for meg, og i boka beskriver jeg disse enkle verktøyene med både tekst og bilder. Det finnes flere enkeltstående øvelser, men også hele program man kan følge etter sitt behov.

Jeg vet at du har det travelt. Du har 24 timer i døgnet akkurat som meg, og i perioder er det mye som skal rekkes. Kanskje har du barn, hus, en samboer og jobb. Hvis du har barn i den rette alderen bruker du sannsynligvis ettermiddagene til å kjøre til ulike aktiviteter, du stiller opp på dugnader, ser på fotballkamper og deltar på foreldremøter. I en allerede travel hverdag skal det mye til å få til alt en ønsker. Det er ikke tid. Eller er det?

Tilbakemeldinger fra mange deltakere på yogakursene mine er at det er enklere å gjennomføre yoga, pust og meditasjon i kursperioden. Etter dette faller de aller fleste tilbake til det gamle. Hvorfor er det sånn? Jo, vi har en eldgammel hjerne som ikke har fulgt med i tiden. Hjernen er konstruert på akkurat samme måte nå, som da vi måtte rømme eller slåss mot ville dyr for å overleve. Truslene som tidligere var reelle farlige dyr som ville spise oss, er nå tidsfrister, lange køer, mas og kjas fra omgivelsene. En av hjernens viktigste oppgave er å se etter farer, slik at kroppen setter seg i stand for fight or flight. Hjernen er ikke glad i forandring. Den liker å kjøre i det samme gamle sporet. Føler du ofte motstand når det er noe nytt og annerledes?

Jeg vet at det for mange ikke er nok å lese en bok og deretter skape varig endring i livet sitt. Jeg vet at det ikke er viljen det står på. Vi ønsker jo alle å ha lettere hverdager med tid til alt vi liker å holde på med. Vi vil servere ungene sunn middag, vi vil trene, være bra partnere og prestere på jobb. Likevel kjenner mange av oss at vi kan bli overveldet av alt vi skal, må og bør. Selv om vi ønsker en forandring, krever det mye å overtale den gammeldagse hjernen til å endre spor, og det enkleste kan være å bare fortsette i den samme tralten, selv om vi blir stresset av det.

Jeg har alltid vært interessert i hjernen vår, og ved å lese boken kan du lære mye om hva som skjer i hjernen både når du stresser, men også når du scroller på mobiltelefonen, er på sosiale medier og er tilgjengelig 24/7. Etter å ha lest boka håper jeg at du blir mer bevisst på hvordan du bruker tiden din, hva som gir deg energi og hvordan du kan tilrettelegge for bedre søvn. Jeg har viet et eget kapittel om vaner og rutiner, hvordan du kan få skviset inn verktøyene fra boken og bruke dem bevisst i perioder der du kjenner på hektiske hverdager.

Jeg kommer til å dele bok-prosessen med deg her, og gleder meg veldig til boken er ferdig trykket. Kanskje du er en av de som kommer til å lese den? Jeg tar i mot innspill med stor takk.

Tilbakemelding fra lesere

Å skrive bok er en lang og lærerik prosess, og jeg har fulgt anbefalingene til min mentor Tina Holt i Forfatterkurset hele veien. Min største utfordring har nok vært å "bare skrive" uten å redigere setninger og skrive- og kommafeil underveis.

Da første utkast var ferdig, skulle dette sendes til noen kjernelesere for å få tilbakemelding på innhold. Dette kalles "shitty first draft", og skal ikke være ferdig redigert eller "perfekt" (kanskje derfor det er så vanskelig å sende det fra seg også?).

Jeg sendte mitt shitty first draft til noen personer som jeg anså å være i målgruppen for denne type bok. Noen av tilbakemeldingene jeg fikk var som følger:

Kristin (41)

Kjære Hanne 😊Nå har jeg lest gjennom boka di,- en del av avsnittene mange ganger, noen fordi de berører så veldig, andre fordi det du skriver er så klokt, og noen igjen fordi man kjenner seg igjen ❤️Det at man kjenner seg igjen i mye av det du skriver er noe som går igjen gjennom hele boka,- og det er så bra! Også får vi jo ulike verktøy som vi kan prøve ut 👍Jeg er så stolt av deg Hanne 😊 hva du får til!! Levende, fin og inspirerende er ord og følelser jeg sitter igjen med etter å ha lest gjennom boka. Jeg har skrevet noen tilbakemeldinger på arka, men det meste får du her nå. Jeg har vært ærlig, men synes ikke det var så mye å «plukke» på. De stedene jeg savnet forklaringer eller synes det ble litt tynt har jeg notert ned på arket. Jeg synes absolutt det var en rød tråd gjennom boka, og det at det er en blanding mellom egen erfarte opplevelser og teori gjør at boka blir både lettlest og spennende, synes jeg 😊 du har greie verktøy som alle kan klare å få til, dersom man vil og ønsker 😊Lykke til videre med bokprosjektet og tusen takk for at jeg fikk lese gjennom ❤️ Jeg kommer til å kjøpe flere eksemplarer 😊 

Frida Storholt

Kjære Hanne,

Så fint du skriver! Denne boken må jeg lese når den er ferdig altså, her er det nok mye nyttige tips for veldig mange:)

Jeg synes du har fått med deg mye vesentlig jeg, og det blir lettfattelig og tydelig der du har brukt 3.håndsinformasjon. Tusen, tusen takk for at jeg får lese!!

Så gøy å få følge deg, gleder meg til våre veier krysses igjen<3

Med ønske om alt godt,

Christine (34)

Hanne Smukkestad har skrevet ei klok og inspirerende bok om å ta enkle grep i eget liv for å få mer overskudd og energi i hverdagen. Med personlige historier, humor og glede, formidler Smukkestad verktøy som kan integreres i livene til leseren på en motiverende og informativ måte. Boka treffer meg som yogalærer i hjertet og er ei bok jeg absolutt vil anbefale videre til mine kunder og bekjente. Dette er ei bok jeg garantert kommer til å lese flere ganger!

Hilde (48)

En personlig bok om hverdagsutfordringer og hverdagsmestring. Forfatterens vakre, alvorlige, levende og ærlige skildringer fra eget liv gjør boken troverdig. For leseren åpner skildringene for mulighet til gjenkjennelse og erkjennelse, selvhjelp og retningsskifte i livet!

Vibeke (45)

En personlig fortelling om stress og yoga. Vi får et innblikk i balansen mellom det å gjøre ting som fyller dagen med mening kontra det å rekke og strekke over for mye. Man lærer flere konkrete metoder for avspenning. Dette er en bok for deg som trenger noen nye strategier for å håndtere en hektisk hverdag.